Zelf je tuin ontwerpen

      Geen reacties op Zelf je tuin ontwerpen

Zelf een volledige tuin ontwerpen hoor je niet vaak. Wat kleine wijzigingen naar eigen inzicht wel. Toch moet zelf een tuin ontwerpen te doen zijn als je zo ziet wat er aan prachtige aanpassingen naar eigen idee van de eigenaar zijn. Maar hoe pak je dat aan?

Hoe het niet moet

Menig vakbekwaam hovenier heeft geen goed woord over van wat er op tv te zien is. Als de tuin nieuw is, is het mooi. Maar het verhaal rondt de hovenier af met; moet je die tuin over twee jaar eens zien. Over het algemeen zit het in het feit dat planten en struiken groeien, ze worden klein gekocht en dan tekort op elkaar gezet. En dan inderdaad; als de tuin nieuw is, is het mooi, maar na twee jaar als alles uitgelopen is, niet meer. Samen met hoe groot een plant of struik wordt, worden ze ook nog verkeerd geplaatst. Planten die halfschaduw moeten hebben staan in de volle zon, en die volop in het zonlicht moet staan, staat onder een boompje of in de schaduw van de schutting.

Nu is het de tijd

Als je de tuintrends bekijkt, dan zie je dat er veel mogelijk is. Eigenlijk is het de tijd van; alles kan. Degelijk is een border van cortenstaal, mooie sierbestrating maar ook gazon. Gazon is trouwens heel goedkoop, het absorbeert regenwater en bovenal; het gazon is de rust in de tuin. Maar ook op het gebied van hout is er veel moois in de handel. Dus middelen genoeg om een mooi ontwerp te maken, en de tuin geheel of gedeeltelijk te restylen. Tevens zijn er veel mogelijkheden om een tuin functioneel in te richten. De buitenkeuken is een normaal verschijnsel evenals een loungeset. Daar kan nog een salontafel en vloerkleed bij, en een buiten tv. Dan heb je ongeveer een heel huis in de tuin.

Grillen van het klimaat

Belangrijk bij een tuin ontwerpen is dus hoe de planten en struiken moeten staan; dit vanwege de onderlinge afstand en lichtval. Maar evenzo belangrijk is rekening houden met de grillen van het klimaat. Het is niet meer te voorspellen wat voor zomers we krijgen. Een kletsnatte zomer met een droog najaar is mogelijk en hebben we jaren gehad, en ineens in de jaren 2018 en 2019 een hele droge zomer. Dit vraagt vooruit kijken. Gelijk in het ontwerp een waterton realiseren voor de extreem hete droge zomers waarbij watertekort een rol speelt. Maar ook bewust voor gazon met een kuil kiezen omdat daar een forse regenbui op kan vallen; het water trekt daar in. En als het een extreme wolkbreuk is ontstaat in die kuil een waterberging. En zo zou je een tuin kunnen ontwerpen die klaar is voor de toekomst. Ook al weten we nog niet hoe het klimaat zich precies gaat ontwikkelen; hoe de zomers over tien jaar zullen zijn. Maar wat zo’n beetje wel te verwachten is kan in een eigen tuinontwerp meegenomen worden.