Welke grond is het beste voor zaden?

Heb je altijd volgroeide planten gekocht bij een bouwmarkt, maar wil je nu zelf je planten gaan kweken uit zaden? Dan hebben we hier heel wat tips voor beginners. Maar deze blogpost gaat vooral over de aarde die je moet gebruiken voor zaden. Planten werken eigenlijk op dezelfde manier als mensen. Afhankelijk van hoever ze in hun ontwikkeling zijn, stellen ze verschillende eisen aan hun voedingsstoffen. Wanneer de zaden ontkiemen, is wortelvorming cruciaal. Afhankelijk van de grond waarin de zaailingen zitten, ontwikkelen de wortels zich.

Potgrond voor zaden

Potgrond bevat minder voedingsstoffen dan potgrond. Dit maakt het bijzonder geschikt voor de wortelgroei van onze zaailingen. Want wanneer het voedingsgehalte laag is, moeten ze hun wortels naar de voedingsstoffen toe uitrekken. Dienovereenkomstig ontwikkelen ze sterke en gezonde wortels. Bovendien is hoogwaardige potgrond steriel en dus kiemvrij. Nogmaals, dit is belangrijk omdat zaailingen vaak erg vatbaar zijn voor plagen en ziekten.

Alleen potgrond voor volwassen planten

Potgrond zit boordevol voedingsstoffen. Daarom hoeven jonge planten hun wortels niet te ontwikkelen. Je bewijst jezelf dus een slechte dienst door zaden in potgrond te kiezen. De jonge planten ontwikkelen zich op de lange termijn niet goed en overleven lage temperaturen niet. Omdat de plant nooit moeite hoefde te doen om voedingsstoffen binnen te krijgen, ontwikkelde ze nooit echt haar wortels. Het hoge stikstofgehalte en de minerale zouten in de potgrond zijn echter ideaal voor volwassen planten.

Plantaarde voor bomen en struiken

In ons experiment was potgrond ook geschikt om de voorkeur te geven aan zaden. Het bevat minder voedingsstoffen dan potgrond en is vaak verrijkt met klei. Er wordt echter geen aandacht besteed aan steriliteit in de potgrond, waardoor je zaailingen eerder gaan schimmelen. De potgrond is het beste voor het planten van bomen of struiken.

Waarom je alleen veenvrije grond moet gebruiken Turf is een natuurlijke grondstof en heeft veel positieve effecten op planten. Maar: om veen te winnen, moeten moerassen worden ontwaterd. Dit betekent dat uiteindelijk waardevolle ecosystemen worden vernietigd en klimaatschadelijke CO2 vrijkom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *