Wat is Douglas-hout?

      Geen reacties op Wat is Douglas-hout?

Douglas hout komt oorspronkelijk van de Douglasspar, een naaldhoutsoort uit Noordwest-Europa. Een term die niet de dichtheid of duurzaamheid weerspiegelt, maar eerder zijn status als naaldboom, die meestal groenblijvend is. Verrassend genoeg is de douglasspar geen echte spar. Hij is vernoemd naar een Schotse botanicus die hem in de jaren 1790 als een spar beschreef. Toch heeft het zijn eigen kenmerken. Het staat bekend als een extreem stijve houtsoort welke erg sterk is vanwege zijn gewicht, wat hem een waardevol type commerciële houtsoort maakt. Het is een zeer duurzame houtsoort welke zeer goed werkt bij, bijvoorbeeld, de tuinschermen, maar ook zeker wordt gebruikt bij verschillend tuinmeubilair. Zelfs zonder behandelingen, kun je hier ongeveer 10 tot 15 jaar plezier van hebben. 

Waarom kiezen voor Douglas-hout?

Omdat het hout van nature duurzaam is, is een behandeling met chemicaliën niet nodig, waardoor Douglas hout een uitstekende keuze is voor het milieu. Met zijn oranje kleur en de vele lijnen als jaarringen geeft Douglas hout een zeer warme uitstraling. Als het onbehandeld blijft, zal het na verloop van tijd zilverachtig grijs worden. 

Hoe Douglas hout te onderhouden?

Douglas hout is een duurzame houtsoort, dus om het in de goede staat te houden, raden we een olie behandeling aan welke ongeveer 2 keer per jaar herhaald moet worden.

Douglas Wood doet het erg goed in regenachtige omstandigheden. Het is echter wel belangrijk om het af en toe te laten drogen om schimmel te voorkomen (welke verschijnen als kleine zwarte vlekjes). Als het hout vaak te nat zal worden, is de onderhoudsbeurt een must. Als er toch schimmel ontstaat, behandel het hout dan eerst met azijn, voordat u zware antischimmelbehandelingen probeert.  Het gebruik van een hogedrukreiniger kan echter een snelle oplossing zijn bij het schoonmaken van dit type houtsoort. Houd er echter altijd rekening mee dat hierdoor de houtvezels open zullen gaan, waardoor het hout gevoeliger wordt voor schimmels en andere vlekken.

Om de levensduur van uw Douglas hout te verlengen, raden wij dus de tweejaarlijkse olie behandeling aan. Behandel het hout altijd met een houtolie en zorg ervoor dat je alleen een dun laagje olie aanbrengt, wat ​​het verouderingsproces zal helpen vertragen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *