Waarom zetten mensen kabouters in tuinen?

Als het gaat om decoratieve tuinaccessoires, gaan sommige mensen voor realistische beelden van wilde dieren, terwijl anderen kiezen voor iets abstracters, zoals een grillige iriserende bol. Maar het beroemdste gazonornament is de nederige tuinkabouter, een grappig klein figuurtje dat zowel historische diepgang als populair cultureel cachet heeft.

Hier vind je alles wat je ooit wilde weten over tuinkabouters, van hun oorsprong in mythen en literatuur tot de reden waarom mensen ze zo graag in hun tuin zetten.

Wat is een kabouter?

Een kabouter is een folkloristisch wezen dat eruit ziet als een miniatuurversie van een dwerg. “Volgens de Duitse folklore zouden kabouters ondergronds leven en werden ze beschreven als oudere mannen die schatten bewaakten,” vertelt Leslie Vincent, een tuinexpert bij het Ierse tuin- en boerderijcentrum Atkins, aan Hunker.

De geschiedenis van tuinkabouters

Mythische wezens zoals kabouters zijn al duizenden jaren aanwezig in culturen over de hele wereld. In het oude Rome plaatsten mensen kleine beeldjes van de vruchtbaarheidsgod Priapus in hun tuinen voor voorspoed.

Maar de hedendaagse kabouter – dat wil zeggen, het keramische tuinbeeldje met het kleine rode of groene mutsje – werd naar verluidt in de jaren 1880 ontwikkeld door de Duitse kunstenaar Philip Griebel, wiens familiebedrijf in Graefenroda, Duitsland, nog steeds handgemaakte kabouters produceert.

Deze tuinkabouters groeiden snel in populariteit, vooral in Engeland, toen advocaat Sir Frank Crisp zijn excentrieke landgoed Friar Park, waarvan het terrein vol stond met kabouters, in het begin van de 20e eeuw openstelde voor het publiek. (George Harrison, bekend van de Beatles, zou het huis later kopen – een foto van de kabouters staat op de hoes van zijn album All Things Must Pass).

Tip: Unieke tuinkabouters en tuinbeelden direct leverbaar in de online tuinkabouter shop

Waarom zetten mensen kabouters in tuinen?

“Men dacht dat ze ondergrondse schatbewakers waren, en dus bewakers van de gezondheid van plantenwortels, kabouters werden gerespecteerd met aanbiedingen van voedsel of kleding die ‘s nachts werden achtergelaten om ze te kalmeren of te bedanken,” vertelt tuinman Clive Harris van DIY Garden aan Hunker.

“Historisch gezien werden kabouters altijd beschouwd als gelukbrengers. In meer spirituele tijden werd gedacht dat ze je huis, eigendom, vee of gewassen beschermden, door erover te waken dat dieven en ongedierte geen ravage aanrichtten,” vertelt Thomas O’Rourke, hoofdredacteur van Horticulture Magazine, aan Hunker. “In recente tijden, denk ik dat ze meestal worden gebruikt in tuinen voor speelsheid en luchthartige humor, met novelty kabouters blijken zeer populair in moderne ruimtes.”

Tuinkabouters in de populaire cultuur

In de jaren ’80 van de vorige eeuw begon een ongebruikelijk fenomeen genaamd “gnoming” de krantenkoppen te halen over de hele wereld. Volgens O’Rourke is gnoming “de praktijk van het ‘stelen’ van een tuinkabouter, hem meenemen op een reis, en hem dan terugbrengen naar zijn eigenaar – met veel foto’s!” Hij voegt eraan toe dat het in het begin van de jaren 2000 nieuw leven werd ingeblazen dankzij de film Amélie en vandaag nog steeds bestaat.

Het reizende kabouterconcept is zelfs opgenomen in een virale marketingcampagne van boekingswebsite Travelocity met een personage dat de “Roaming Gnome” wordt genoemd.

Maar reizende kabouters zijn niet de enige kabouters die het op het scherm hebben geschopt. “We hebben verschillende recente animatiefilms gehad die geïnspireerd waren door tuinkabouters,” zegt O’Rourke. “De eerste was Shakespeare-georiënteerd en kreeg de toepasselijke titel Gnomeo and Juliet, met als vervolg Sherlock Gnomes – een even goed bedachte titel!”

Uitgelicht: de leukste collectie tuinbeelden

Nog daarvoor was er het Spaanse programma David, el Gnomo, dat in de jaren tachtig liep voordat het in het Engels werd nagesynchroniseerd als The World of David the Gnome. Wie had kunnen denken dat tuinkabouters zo’n lange geschiedenis zouden hebben en tot op de dag van vandaag populair zouden zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *