Verschillende typen deursloten

      Geen reacties op Verschillende typen deursloten

Er zijn veel verschillende typen deursloten, welke je nodig hebt hangt niet alleen af van het type deur, maar ook van het materiaal van de deur. De meest gebruikte deursloten zijn cilindersloten maar er zijn ook nog een paar andere typen deursloten. In deze blog zullen we je de verschillen uitleggen tussen deze typen sloten.

deursloten

Hoofd- en bijzetdeursloten

Het eerste onderscheid in deursloten kan gemaakt worden tussen hoofddeursloten en bijzetsloten. Een hoofddeurslot is het belangrijkste slot welke in het midden aan de zijkant van een deur geplaatst is. Het is ook mogelijk om extra bijzetdeursloten op je deur te plaatsen om de deur extra te beveiligen. Deze sloten zijn meestal halverwege de onder- en bovenzijde gepositioneerd in de deur.

Insteeksloten

Het insteekslot wordt vooral gebruikt op stompe houten deuren. Deze deursloten heten insteeksloten omdat ze daadwerkelijk in het uitgefreesde deel in de deur worden gestoken. Deze deursloten worden doorgaans gemonteerd in combinatie met veiligheidsbeslag, een SKG cilinderslot en soms met een meerpuntssluiting.

Oplegsloten

Oplegsloten zijn de minst gebruikte deursloten. Deze sloten worden vooral gebruikt bij naar binnen draaiende houten stompe deuren. Je herkent dit type deurslot aan de slotkast en sluitkom die op de deur worden geplaatst. In nieuwbouw woningen zien we dit type deurslot eigenlijk nooit meer in veel oude huizen zijn oplegsloten nog veel gebruikte deursloten.

Meerpuntssluiting

Meerpuntssluitingen is een soort extra goed beveiligd insteekslot (mits SKG gekeurd). Het slot bestaat uit drie tot 5 sluitpunten die zijn verbonden met één lange sluitplaat. Het gemak van een meerpuntssluiting is dat je de sloten niet apart hoeft dicht te draaien zoals bij een hoofdslot en bijzetsloten. De deursloten van een meerpuntssluiting worden centraal met één sleutel tegelijk op slot gezet.

Dit waren de belangrijkste deursloten.