Kiezen voor kunstgras of echt gras in de tuin?

Een mooi gazon past bij een mooie strakke tuin. Naast echt gras is ook kunstgras steeds meer in opkomst. Maar wat zijn nou de verschillen tussen kunstgras en echt gras en welke kun je het beste kiezen? Natuurlijk hangt dit af van jouw tuinontwerp en hoe je de tuin wilt. Als je alles puur natuur wilt kun je voor echt gras gaan. Wil je een tuin die ook in de winter strak, netjes en groen blijft? Dan kun je beter voor natuurgetrouw kunstgras gaan. De keuze is persoonlijk en er zijn verschillen.

Kunstgras in de tuin toepassen

Het grote voordeel van kunstgras in tegenstelling tot echt gras is het geringe onderhoud. Kunstgras van goede kwaliteit, lijkt heel veel op echt gras en is nauwelijks te onderscheiden. Echt gras bestaat vaak uit een grasmat die je per vierkante meter in de tuin uitrolt over de grond. De grassprieten groeien vanuit een laag aarde en hebben hun wortels ontwikkeld. De grasmat kan op vruchtbare aarde worden gelegd waardoor het gras verder kan groeien. Kunstgras hoef je niet te maaien en er komt ook geen onkruid doorheen. Daarom is kunstgras voor mensen geschikt die geen groene vingers hebben en liever niet te veel aan hun tuin willen doen. Kunstgras bestaat uit fijne zachte vezels die soms van een back rug zijn voorzien net als bij een grasmat die van een laagje grond is voorzien. Daarnaast is het ten zeerste geschikt voor mensen met hooikoorts. Kunstgras bevat geen pollen, hoeft geen water en geen mest te hebben.

kunstgras in de tuin

Redenen om echt gras in de tuin te leggen

Kunstgras in de tuin kan heel mooi staan. Er zijn er ook milieuvriendelijke varianten verkrijgbaar zoals ecologische kunstgras dat recyclebaar is. Echt gras is echter iets duurzamer. Dit komt doordat gras Co2 gassen opneemt en net als andere planten weer uitstoot in schone lucht. Hierdoor krijgt het broeikas effect minder kans en blijft er minder hitte hangen in de tuin. Tevens heb je met echt gras meer biodiversiteit omdat het vogels, insecten en andere dieren aantrekt. Het heeft wel pollen, vergt meer onderhoudt door te maaien, bemesten en besproeien en wordt in de winter donkerder van kleur. Soms ontstaan er kale plekken door een zwembad of ander object wat je op het gras plaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *