Hoe onderhoud je houten vloeren?

      Geen reacties op Hoe onderhoud je houten vloeren?

Wanneer je de trotse eigenaar bent van een mooie houten vloer, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het onderhoud is hier een belangrijk onderdeel van. Voor het grote onderhoud kun je een professioneel bedrijf inschakelen dat is gespecialiseerd in het reinigen van houten vloeren. Maar het is ook handig om de basis goed te hebben. Daarom hier een paar tips hoe je jouw vloer mooi houdt.

Let op het soort hout

Heb je nog geen houten vloer gekocht, maar ben je aan het kijken wat je wilt? Er zijn genoeg soorten hout om te kiezen. Let hierbij op de hardheid van het hout. Hoe harder het hout, hoe meer het kan hebben. In grenen komen bijvoorbeeld diepere krassen dan in tropisch hardhout. Dit is iets om rekening mee te houden als je kinderen of honden hebt. Hoe dieper de krassen, hoe dieper het vuil gaat zitten.

Dagelijkse schoonmaak

Het stofvrij houden van de vloer kun je doen met een stof opnemende doek of een bezem. Let er hierbij wel op dat de bezem geen harde haren heeft; deze kunnen je vloer beschadigen.

Dweil niet te nat

Om de vloer mooi te houden kun je hem het best een keer in de twee/drie weken dweilen. Wring daarbij de dweil goed uit. Te nat dweilen kan ervoor zorgen dat je houten vloer kwetsbaarder wordt.

Gebruik geschikte reinigingsmiddelen

Afhankelijk van hoe je vloer is afgewerkt, kies je een reinigingsmiddel waarmee je dweilt. Voor een vloer die is gelakt gebruik je dus een ander middel van een vloer die is afgewerkt met olie. Daarnaast is het mooi om je vloer een keer per jaar een extra beurt te geven met het afwerkmiddel. Zo oogt hij weer een langere tijd fris.

Meubelviltjes

Stukken waar veel over wordt gelopen en geschoven, slijten sneller. Om dit een beetje in te perken kun je meubelviltjes halen en die onder de poten van meubels bevestigen. De eetkamerstoelen bijvoorbeeld, een pianobank of die ene leesstoel waar veel in wordt gezeten. Een kleed of lange loper kan ook een hoop doen voor een stuk waar veel gelopen wordt.

Plantenliefhebbers opgelet

Heb je een paar plantenpotten op de vloer staan? Haal dan een onderschotel of ‘onderzetter’ voor elke pot. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op water dat via de pot op je vloer komt. Sommige potten zijn poreus en het vocht kan via de onderkant van de pot in de vloer trekken. Of er zit simpelweg een gat in de onderkant van de pot.

Niet meer te redden

Heb je een vloer met echt veel vlekken en beschadigingen? Misschien zijn de bovenstaande tips dan niet voldoende. Dan ook kun je een professioneel bedrijf inschakelen voor de renovatie van je vloer. De vloer wordt dan opgeschuurd en opnieuw bewerkt. Neem wel vooral de tips mee voor na de renovatie!