Het belang van onkruidbestrijding

      Geen reacties op Het belang van onkruidbestrijding

Hoewel onkruid wieden een van de meest vervelende klusjes is om te doen, is het wel een heel belangrijke. Niet alleen omdat het veel ruimte in beslag neemt of omdat het er simpelweg niet netjes uitziet, maar ook omdat onkruid ziekten en plagen kunnen bevatten. Om je tuin mooi te houden en aantasting te voorkomen is het dus belangrijk dit goed in de gaten te houden en bij te werken. Heb je hier nou weinig zin in? Dan huur je toch gewoon een hovenier uit Utrecht in!

Virussen

Onkruid kan schadelijke virussen bevatten. Tot de virusziekten behoort onder andere het slamozaïekvirus. Deze zie je vooral terug in de onkruidsoorten Vogelmuur, Klein kruiskruid, Melganzevoet en Herderstasje. Daarnaast zijn er de nematoden. Nematoden worden ook wel bodemaaltjes genoemd. Ze tasten vooral dingen aan als narcissenbollen, knoppen, bladeren en stengels. Ze worden als een secundaire aantasting beschouwd, omdat ze planten aantasten die al door andere organismen zijn beschadigd. Op die manier vergroten ze dus eerder aangebrachte schade en kunnen ze ervoor zorgen dat de plant sterft. Het vervelende aan beide virussen is dat je ze nauwelijks ziet. Ze zijn namelijk microscopisch klein. Toch brengen ze enorm veel schade aan wanneer onkruid met een virus tussen jouw mooie groenvoorzieningen staat.

Schimmels

Er bestaan ook schadelijke schimmels. Doordat schimmels zich verplaatsen door middel van de lucht, komen ze vanaf het onkruid binnen een mum van tijd op al je planten en struiken terecht. Als gevolg raken deze aangetast. Daarnaast kunnen schimmels ook gezondheidsproblemen bij mensen en dieren veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan allergische reacties, ontstekingen en irritaties.

Giftig onkruid

Daarnaast bestaan er ook giftige soorten onkruid. Deze kunnen giftig zijn voor zowel mens als dier waarbij de een giftiger is dan de ander. Sommigen hebben alleen een irriterende werking terwijl anderen zelfs dodelijk kunnen zijn. Deze soorten wil je dus absoluut zo snel mogelijk uit je tuin hebben!

Insecten

Tenslotte zijn er ook schadelijke insecten. De grootste boosdoener hierbij is de bladluis. Uit onderzoek blijkt heel veel onkruid bladluis te bevatten. Deze voeden zich namelijk met onkruiden voordat ze richting andere planten vertrekken. Vervolgens zuigen ze het celsap uit deze planten waardoor de groei ervan wordt tegengehouden. De bladeren gaan zich als gevolg oprollen of raken misvormd. Je planten worden dus enorm beschadigd door deze kleine beestjes.