Geschiedenis Hoveniers in Nederland

Kous Hoveniers is een innovatief hoveniersbedrijf. Bij Kous Hoveniers staat het vormgeven, aanleggen en onderhouden van tuinen centraal. Een hovenier in apeldoorn heeft alles in huis om van je huidige tuin een droomtuin te maken! Kous Hoveniers heeft al ruim 25 jaar ervaring in het aanleggen en onderhouden van je tuin. Lees hier meer over de mogelijkheden van een tuin in Apeldoorn.

Hovenier is als beroep al eeuwen oud, dit vak dateert namelijk uit de 17e eeuw. De eerste vormen van het vak als Hovenier kwamen voort uit opdrachten vanuit de adel. Een hovenier was vroeger een ambachtsman, dit houdt in dat er werk werd verricht zonder iets als goed of product te leveren. Vanuit daar heeft de Hovenier zich als alleskunner en tuinbaas gevormd. Vanaf 1800 werd er voor steden gewerkt, dit waren de stadshoveniers voor de gemeenten Zwolle en Groningen. De afgelopen 200 jaar hebben deze stadshoveniers zich ontwikkeld als vakmensen die in vrijwel ieder park, tuin of gemeentelijke grond aan de slag kan. 

Een hovenier verricht enorm veel verschillende taken binnen het vakgebied. Hoveniers worden vaak breed ingezet. De werkzaamheden die hoveniers verrichten zijn onder andere:

  • Ontwerp van tuin en het gazon;
  • Grondwerkzaamheden;
  • Levering zand, tuinaarde en overig materiaal;
  • Aanleg bestrating;
  • Plaatsen begrenzingen en afscheidingen;
  • Het onderhouden van de tuin en het gazon.
  • Inrichting van de tuin en het gazon.

Wanneer je graag hovenier wil worden, zal je vakken moeten volgen op een agrarische onderwijsinstelling. Nederland kent hiervoor opleidingen op mbo-niveau die 1 tot 4 jaar duren, en gespecialiseerde opleidingen in dit vakgebied kunnen gevolgd worden aan de hogescholen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *