Een kleurrijk voorjaar met narcisbollen

Voorjaarsbloeiers, wie houd er nu niet van. Het gehele jaar door staat er van alles te groeien en bloeien in de tuin, maar het meeste geniet ik altijd van de voorjaarsbloeiers, en dan met name de narcisbollen. In het voorjaar zijn de bloeiende hoekjes in de tuin nog schaars, en geniet je na een lange winterperiode van elke verandering in de natuur. Terwijl er in de zomer een overvloed aan mooie bloemen en planten in de natuur te vinden is. Ik geniet dus altijd het meeste van de voorjaarsbloeiers en heel toevallig behoort de narcis tot een van mijn favoriete bloemen.

De stereotype narcisbollen

Narcisbollen zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Toch omschrijven de meeste mensen de narcis nog steeds als die gele bloem die we rondom Pasen altijd veel zien verschijnen. Eeuwig zonde, want de narcis is zoveel meer dan het stereotype gele bloem. Kwekers zijn al jaren bezig om van dit oude imago af te komen en kweken narcisbollen in allerlei verschillende variaties. Zo zijn er tegenwoordig narcissen in het wit, geel, licht geel en zelfs roze, en heb je zelfs soorten die een heerlijk zoete geur verspreiden.

voorjaarsbloeiers

De narcis als terugkerende voorjaarsbloeier

Een groeiende en bloeiende tuin brengt ook weer uitdagingen met zich mee, zo zijn er veel voorjaarsbloeiers die erg goed smaken voor bijvoorbeeld mollen en herten. Omdat de narcisbollen een giftig stofje bevat, welke giftig is voor deze dieren, zullen de narcisbollen dus niet opgegeten worden. Een natuurlijke bescherming waardoor je elk jaar opnieuw kan genieten van de bloemenpracht, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er een hert met je narcissen vandoor gaat. Alhoewel ik het ook best leuk zou vinden om een hert in mijn achter tuin te mogen verwelkomen.

Verleng de bloeitijd van je voorjaarsbloemen

De grote uitdaging bij voorjaarsbloeiers vind ik altijd om de bloeitijd zo lang mogelijk te houden, dit doe ik door verschillende narcis soorten te combineren. Je hebt namelijk, net zoals bij tulpen, soorten die vroeg in het voorjaar bloeien en soorten die juist heel laat in het voorjaar tot bloei komen. Een voorbeeld van een vroeg bloeiende narcis is bijvoorbeeld Narcis Bridal crown, een van mijn favoriete door de heerlijke zoete geur. Een goed voorbeeld van een laat bloeiende soort is de Narcis Recurvus Poeticus, dit is de oudste narcis soort die er bestaat en is nog altijd erg populair. Dit komt onder andere door de heldere witte bloemen, de heerlijke zoete geur, en de late bloeitijd. De Recurvus narcis begint namelijk pas halverwege mei met bloeien, en dan zijn alle andere narcissen alweer uitgebloeid. Dus houd je van narcissen en wil je er het liefst zo lang mogelijk van genieten. Mix and Match komende herfst je eigen soorten bij elkaar zodat je volgend voorjaar optimaal kan genieten van deze heerlijke bloemen. Vanaf 1 juli staan alle soorten weer online op de webshop van The Blooming Company.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *