De 3 meest gemaakte fouten bij de aanleg van een tuin

Het aanleggen van een nieuwe tuin is een flinke klus. En bovendien een klus die straks het verschil gaat maken. Zit jij met veel plezier iedere avond tot ‘s avonds laat op je eigen knusse terras of merk je dat je toch al gauw weer de weg naar binnen weet te vinden? Alles valt of staat hierbij met goed en logisch nadenken bij het ontwerpen en aanleggen van de tuin. Met deze tips maak je in elk geval niet de fouten die vele anderen al maakten!

Geen rekening houden met de regenafvoer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tuin grotendeels of zelfs volledig te betegelen met sierbestrating. Grasvelden verdwijnen meer en meer naar de achtergrond. Dat kan natuurlijk ontzettend mooi en chique staan, maar er zijn wel zaken om rekening mee te houden. Regenwater dat voldoende kan wegvloeien is daar de belangrijkste van. Zorg daarom voor een goede afwatering of kies ervoor om in ieder geval een gedeelte van je tuin groen te houden – zoals in Amsterdam Oud-West sinds kort zelfs verplicht is.

Geen realistisch budget opstellen

Wat ook vaak voorkomt is dat de kosten voor de aanleg van een nieuwe tuin achteraf een stuk hoger blijken uit te vallen dan vooraf begroot. Het gevolg: een probleem met de financiering óf een tuin die slechts voor de helft af is en dus niet het effect geeft dat je zo graag had gewild. Stel daarom van tevoren een duidelijk afgebakend budget vast en zet alles op papier dat je nodig hebt voor je nieuwe tuin, inclusief de daarbij horende kosten. Valt jouw tuinontwerp binnen het budget of moet je concessies doen? Het is beter om dit vooraf te weten dan gaandeweg de aanleg onaangenaam verrast te worden.

Geen rekening houden met Moeder Natuur

Veel tuinontwerpers hebben precies in gedachten hoe hun nieuwe tuin eruit moet komen te zien en wat er allemaal in moet komen. Een veranda? Een tuinhuisje? Overkapping? Bomen? Gedurende de aanleg komen ze er dan echter achter dat de grondsoort hier helemaal niet geschikt voor blijkt te zijn. Of dat dat tuinhuisje de zon tegenhoudt, waardoor je op je terras voortdurend in de schaduw zit. Denk daarom altijd eerst praktisch en vul op basis daarvan je specifieke wensen in.